30 Temmuz 2010 Cuma

World in Changes


YİNE Mİ EFES?

Blues Bar'da Michael Jordan, Scottie Pippen, Toni Kukoc, Luc Longley, Jud Buechler, Steve Kerr birarada. Ve sonra güzel bir sohbet başlıyor. Önce Avrupalı Toni Kukoc geliyor. Ve ilk sorusu, "Türkiye'de kim şampiyon oldu, gene mi Efes" diye soruyor. "Hayır" diyorum, "Ülker oldu bu sene." "Değişiklik iyi" diyor Kukoc ve ekliyor, "Ama Ülker bir türlü Avrupa'da iyi yerlere gelemiyor."


AVRUPA İLKOKUL

Biz Kukoc'la Avrupa'daki basketbolu konuşurken Scottie Pippen araya giriyor, "Siz neyi konuşuyorsunuz? Avrupa hala bizim ilkokulumuz" diyor. Kukoc dönüp ona cevap veriyor, "Ama ben Avrupa'dan geldim." Başta Jordan olmak üzere diğerleri takılıyorlar, "Hala ilkokuldasın." Sonra "Türkiye'yi tanıyor musunuz" diye soruyorum.


JORDAN'IN YORUMU


Hepsinde ufak tefek bir imaj var. Ama en iyi bilgiyi Kukoc veriyor. "Biliyor musunuz, Türkiye'de ortalama bir oyuncu yılda 2 milyon dolar kazanıyor." İşte burada basketbolun efsanevi adamı Michael Jordan lafa giriyor, "Yanlış yapıyorsunuz. Dışarıdan oyuncu alarak, para vererek, onları transfer ederek hiçbir yere varamazsınız. Kendi ürününüzü kendiniz yetiştirmeniz gerekir."


Tarih: 8 Haziran 1998, Hürriyet


On what other countries need to learn from NBA and American basketball system, Kobe gave a surprising answer, and he said: "I believe that the system works best right now is not the US system, I believe it is the European system. Because they develop basketball players, and they teach them the skills. I think the European system has jumped over US system."

Tarih: 29 Temmuz 2010, Xinhua

4 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Amerika sistemi tabi eksik kalır. Bir İsmail Air bir Esat Yılmaerleri yok :D

bora dedi ki...

Sene 98, tam olarak 10 yaşındayım. Baskete başlayalı 4 sene oluyor ve yaşıtlarıma nazaran hızlı ve atletiğim. Ardından lgs'ye kadar olan bir şehirler arası basketbol dönemi, sonrasında Öss'ye kadar spor olsun diye yapılan basketbol dönemi.Bir sat, bir öss karşılaştırması ne derece doğrudur tartışılır ama mevcut zihniyetle yazılan satırların ötesine geçemiyoruzy. Üzümünde etkisiyle duygusal satırlar yazmak istemezdim ama damarına basıyorlar insanın. Herkesin farkında olduğu gerçeklerin bizlerin değilde başlarının farkına varması insanın canını sıkmakla beraber, yüzde çirkin bir tebessüm bırakıyor. Biz ilkokuluz hatta hep ilkokuluz çünkü biz Avrupa değiliz. (çok iyi post)

Sheed dedi ki...

bora yazdıkların güzel, gerçi benimki sadece esat yılmaer yaratıcılığına saygı duruşuydu.. ama profesyonel sporculuk yoluna baş koyduğun zaman bu rekabetçi ortamda, hangi ülkede olursan ol feragatlarda bulunman gerekiyor.. bizim eğitim sistemimizin tek sorunu ne yazık ki "sporcuyla barışık olmamak" değil.. bizim eğitim sistemimiz sporcuyu spordan uzaklaştırdığı gibi, mühendisi, doktoru da potansiyelinden uzaklaştırıyor..

yani murathanoğlu ve badem'in yıllarca popülist bi tavırla dillendirdiği "amerika'da çocuk ncaa'de hem sporunu yapıyor, hem okuluna gidiyor" muhabbeti çok büyük bi yalan olmakla beraber, ülkenin eğreti eğitim sisteminden iyi birey, yetkin bilim adamı, kafası yerinde öğretmen çıkmadığı gibi sporcu da çıkmıyor.. bu çok sıradışı bi şey değil, büyük resme uygun olan ve beklenen bi şey..

evet o anlamda avrupa değiliz, yakın bi gelecekte de olamayacağız..

Adsız dedi ki...

http://webarsiv.hurriyet.com.tr/1998/06/08/48368.asp

Yeni Yazıhane Diyorsak...

Bir yılı geride bıraktığımız gibi soluğu yeni tasarımda aldık. Kubilay Kahveci'nin yeni oyuncakları için buradan yakın. Yazıhan...