3 Eylül 2009 Perşembe

Eurobasket 2009 - Grup A #2


İSRAİL

Bizimle yaptıkları maçın bir kısmına denk gelebildim İsrail'in, onda da çok fazla İsrail takımına konsantre olamamıştım. İsrail, Makedonya'nın aksine bu turnuvalarda bir geleneği olan ve genellikle de klasmanda 9-12 arasında kendine yer bulan bir ülke... Burada da Makedonya karşısındaki en büyük avantajları bu olacaktır.

Kadro yıllardır bildiğiniz gibi, başlarında da büyük tecrübe Zvi Sherf var ki benim çok beğendiğim coachlardan biridir de... Meir Tapiro hakkında bir haber okumuştum, basketbolu mu yoksa sadece milli takımı mı bıraktı hatırlamıyorum ama üzüldüm bu habere. Tabi erken bir veda sayılmazdı da yaşlandığını hatırlatıyor insana... Neyse fazla nostaljiye gerek yok şu aşamada, devam edelim. Tal Burstein kariyerinin en olgun çağında belki de. Maccabi Tel Aviv'in bayrak adamı Burstein, geçtiğimiz sezon takım içinde de eskiye nazaran daha büyük bir role soyundu. Milli takımda alışık olmadığı bir durum değil bu öte yandan. En büyük yardımcıları Yotam Halperin, Lior Eliyahu ve 88 jenerasyonunun Avrupa'daki en büyük yeteneklerinden Omri Casspi olacak... Casspi için çok önemli bir turnuva Sacramento Kings tarafından seçildiği yazın üzerine.


Pota altında Ido Kozikaro veya Yaniv Green'i göreceğiz C pozisyonunda. Bu iki oyuncunun da takımın forvetlerinden kısa olması ilginç. Halperin-Burstein-Casspi-Eliyahu dörtlüsünden sonra o bölgenin yeteri kadar iyi olmadığı ortada. Fakat her ikisi de bu seviyenin kaşarı diyebiliriz tabir yerindeyse. Green'in Avrupa şampiyonalarında çok iyi performanslarını hatırlıyoruz, son turnuvanın rebound lideri olmuştu hatta. Kozikaro da potaya gitmesini bilen yararlı bir adam. Bu 6 kişilik temel rotasyona Raviv Limonad ve Guy Pnini gibi isimlerden de maçtan maça katkılar gelecektir. Özellikle Maccabi çıkışlı olan Pnini'nin, 2008 sezonunda yetiştiği kulübe karşı oynadığı dominant basketbolu ve neticesinde Maccabi tarafından transfer edilişini biliyoruz. Son iki sezonu çok olumlu geçirdiğini belirtmek lazım.

Casspi'nin en azından 1 maça damga vurmasını bekliyorum bu grupta. O büyük performansın hangi maça denk geleceği önemli, Makedonya'yı Casspi'ye ihtiyaç duymadan da yenebilirler zira. Şu anda Makedonya'nın Jeremiah Massey ile birlikte aldığı görüntü ve hazırlık maçlarındaki form durumu onları geri plana itmiş gibi gözüküyor. Fakat İsrail hafife alınmaması gereken bir takımdır, bu turnuvada da bunu gösterebilirler bir kez daha.

Düzeltme: Casspi kariyeri doğrultusunda bu yazını NBA için kendini geliştirme çalışmalarına ayırmış. Bu konuda Türkiye'de de Ersan İlyasova odaklı çok fazla tartışma yaşanmıştı hatırlarsanız... Ben bu kararın anlaşılır olduğunu ve uzun vadede yine aynı milli takıma kazanç olarak döneceğini düşünenlerdendim Ersan mevzuunda da. Burada da o kanaati taşıyorum. Fakat bu, Casspi'nin bu seçimiyle İsrail için her şeyin daha da zorlaştığı ve muhtemel bir dördüncülüğün onları beklediği gerçeğini de gölgelemiyor. Gözden kaçırmışız, hatırlatan eski silah arkadaşım Çağlar Torun'a teşekkürler.


YUNANİSTAN

Son yıllarda Yunanistan Milli Takımı'nı büyük organizasyonların baş aktörlerinden biri yapan neydi? Basketbolda sert savunmadan beslenen bir Yunan ekolünden bahsedebiliyoruz hepimiz. Yıllardır büyük bütçelerle önemli kadrolar kuran Panathinaikos ve Olympiakos'un sürüklediği kaliteli bir ulusal ligin varlığından da söz edebiliriz pek tabi. Fakat ulusal takımı 2005 yılında Avrupa şampiyonluğu ile kucaklaşan, 2006 yılında ABD'yi safdışı bırakarak finale yürüyen takım haline getiren yapıda üç ismin temel parçacıkları oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır: Panagiotis Giannakis, Dimitris Diamantidis, Theodoros Papaloukas.

Öncelikle yukarıdaki üç ismin de bu turnuvada olmadığını bilmek gerekiyor bu turnuvada Yunanistan'ın şansının ne düzeyde olduğu hakkında çıkarımlar yapmadan önce. Yeni coach Jonas Kazlauskas da Avrupa basketbolunu takip eden bünyelerin büyük saygı duyduğu bir isim, kariyeri de şüpheye çok fazla imkan bırakmıyor. Fakat Yunanistan'da Giannakis'in kredisine sahip olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Daha önce 2004-2006 yılları arasında Olympiakos'u da çalıştırmıştı, fakat kulübün o dönemde en şaşaalı yıllarını yaşadığını söyleyemeyeceğiz. Litvanyalı da her ne kadar elindeki malzemenin çok da iyi olmadığı kabul edilse de, eleştirilerden nasibini almıştı Yunan basınında. Kadroda Diamantidis-Papaloukas gibi Yunan milli takımının sembolü haline gelmiş iki oyuncunun yokluğu ilk göze çarpan eksiklik. Fakat Sırbistan'da Avrupa şampiyonluğuna ulaşan takımın kadrosuyla sadece 4 ortak isim taşıyor mevcut kadro. (Bu isimler Kaptan Antonios Fotsis, Vasileios Spanoulis, Nikolaos Zisis, Ioannis Bourousis.) O başarının üzerinden sadece 4 yıl geçmesine rağmen böyle büyük çapta bir kadro dönüşümü ile karşı karşıyayız. Diamantidis-Papaloukas ikilisinin ileriki turnuvalarda takıma tekrar katılmaları mümkün görünse de, burada bir jenerasyonun yerini yavaş yavaş diğerine bıraktığını gözlemlemek zor değil.


Bu dönüşümü çok da kötü gerçekleştirdiğini söyleyemeyiz Yunanistan'ın. En azından oyuncu bazında. Giden oyuncuların ülke basketbolunun içerisinden ikame edilebildiğini görüyoruz. Örneğin Demos Dikoudis, Kostas Tsartsaris gibi önemli Yunan uzunlarının eksikliği Kosta Koufos ve Andreas Glyniadakis gibi yetişmekte olan gençlerin varlığında çok büyük bir sorun teşkil etmiyor Yunan basketbolu için. Fragiskos Alvertis ve Nikolaos Chatzivrettas'ı görmeye alışık olduğumuz pozisyonda yine aynı seviyeleri kolaylıkla zorlayabilecek iki potansiyel Giorgos Printezis ve Stratos Perperoglou'yu görünce yadırgamıyoruz pek fazla. Özellikle Printezis'in bu turnuvada öncekilere oranla daha fazla sorumluluk alabileceğini ve kademe atlayacağını düşünmekteyim. Oyun kurucu bölgesinde Diamantidis ve Papaloukas'ın eksikliğine rağmen turnuvanın en sağlam ikililerinden biri halen Yunanlar'ın elinde. Spanoulis bu turnuvada daha fazla sahada kalıp, takım organizasyonunda tek başına işleri yürütecek ilk defa. Bunun genel anlamda olumlu yansıyacağını düşünüyorum bireysel katkısına. Zira özellikle son turnuvalarda bu üçlünün dakikalarını ayarlarken herkesi mutlu etmesi pek mümkün olmuyordu Giannakis'in. Bu eksiklikler Kazlauskas'a bu yönde bir avantaj sağladı en azından... Diğer isimse beklentilerin çok üst düzeyde olduğu Nick Calathes, yahut Yunan pasaportundaki adıyla Nikos Kalathis. Tıpkı Koufos gibi, o da liseyi ve üniversiteyi ABD'de okumuş bir Yunan. Kendisi hakkında şuraya bir şeyler karalamıştım, bir NBA kariyeri vadeden isimlerden kolejde yaptıklarıyla. Bu sezonu Panathinaikos'ta geçirecek ve Atina'daki PAO taraftarları gibi tüm ülkenin gözü onun üzerinde olacak. Bu yaşta altından kalkılması kolay bir iş değil bu beklentilerin hakkını verebilmek. Yine de Calathes-Koufos ikilisinin işin içine girebilmesi Yunanistan için önemli.

Eksiklere rağmen bu kadronun 2 maç alarak ikinciliğe kolayca uzanabilmesi gerekir kağıt üzerinde. Fakat Yunanistan'da yeni takımı eleştirmek için pusuda bekleyen bir basketbol uleması olduğunu tahmin ediyorum, bu konuda bize fazlasıyla benziyorlar. Bu yüzden grup aşamasındaki kötü bir sonuç (Makedonya veya İsrail karşısında alınan bir ekstra mağlubiyet) ikinci gruplarda işleri bayağı zorlaştıracaktır Yunanistan adına...


Bir de... Big Sofo is back in town!

Nekst: Rusya, Fransa

2 yorum:

dejavu dedi ki...

Cem; Omri Casspi'yi izlemek keyifli olucaktı fakat turnuva kadrosundan çıkartıldı İsrail'de..

Casspi olsaydı eğer belki diyebilirdim ama bu sefer gruptan çıkamadan elenecek gibiler..

Sheed dedi ki...

evet dördüncülüğe büyük aday oldular böylelikle..

teşekkürler haber verdiğin için, ama bi "hayda" da çekmek istiyorum.. allah korusun ama tek eksik polonya'ya ispanya kafilesini taşıyan uçağın düşmesi gibi duruyor turnuvaya gelemeyen oyunculara bakınca..

Yeni Yazıhane Diyorsak...

Bir yılı geride bıraktığımız gibi soluğu yeni tasarımda aldık. Kubilay Kahveci'nin yeni oyuncakları için buradan yakın. Yazıhan...